Getting your Trinity Audio player ready...
|
חוזק או אולי חולשה? הסיבות לעליות האחרונות בביטקוין. מאמר דעה מאת יובל רואש.
פורסם לראשונה ב- 4 לספטמבר 2020 ב- Cryptojungle.
אז מה בעצם קורה כאן?
כדי להבין את התופעה, צריך להסתכל על המציאות בצורה רחבה יותר. ראשית, מעמדו של הדולר מתערער.
הסינים, למשל, מערערים על מעמדו כמטבע הרזרבות העולמי ומתחילים לאסוף זהב, אשר אפילו חצה לרגע את רף ה-2000$ לאונקייה.
גם גוש האירו, שלפני המשבר הראה סימני התפוררות, מתחזק, והמדינות השותפות אפילו מצליחות לאשר גיוס חוב משותף של 750 מיליארד אירו, מה שמחזק את מעמדו.
התהליכים הללו מחלישים את הדולר, אך מה שמלבה את התהליך הוא הדפסת הדולרים האמריקאית.
מאזן הפד למשל, מראה על קפיצה של כ-70% בנכסים של הבנק המרכזי בארה"ב, שלא השתנה משמעותית מאז 2014, כתוצאה מרכישת אג"ח קונצרניות והזרמת כספים מאסיבית.
מנקודת המבט הזו, ביטקוין הוא לא רק טכנולוגיה, אלא בעיקר מערכת מוניטרית.
מכיוון שקצב ההנפקה של ביטקוין קבוע וידוע מראש, הוא מוגן בפני אינפלציה ולא ניתן לשחוק אותו בהדפסת כספים או הנפקת מניות. לכן, כאשר הדולר מראה חולשה, הביטקוין עולה.
ה-S&P עלה, או הדולר ירד?
אחת הסברות בתחום טוענת כי ניתן גם להבין את עליית מדדי המניות בצורה הזו. 20%-30% מעליית מדד ה-S&P 500 קשורה לחברות הטק הגדולות: גוגל, פייסבוק, מיקרוסופט, אמזון ואפל.
החברות הללו הן חברות טכנולוגיה, כלומר גם אם תהיה הידרדרות לאינפלציה, התשומות שלהן לא יתייקרו משמעותית, מכיוון שמדובר בחברות שירותים, בהן מסורתית אין עלות משמעותית לתשומות.
על כן, במציאות אינפלציונית, עדיף יהיה להחזיק את החברות הללו. ערך הכסף ירד, אבל ערך החברות הללו ישאר קבוע. אותו עיקרון, שווי שונה.
בפועל, העולם מתחיל להתבונן למציאות שעלולה להידרדר לאינפלציה. זה עדיין לא שם, אבל המהלך רק הולך וגובר.
הבנק הפדרלי דוחף דולרים אל תוך השוק, שחייב להמשיך לגדול כדי לשרוד, שכן קריסה שלו עלולה לאיים על הסדר החברתי הקיים, כפי שקריסות דומות עשו בהיסטוריה.
כך או כך, המודל המוניטרי של ביטקוין שם אותו בעמדה לא רעה בכלל כלפי השחקנים האחרים, מה שיכול להסביר חלק מהתנודות ארוכות הטווח בשער המטבע.
הטכנולוגיה של ביטקוין אכן עדיין לא מספיק בשלה לשמש כאמצעי תשלום יומיומי, אבל, בואו נלך כמה שנים אחורה, מ-1995-2000 היו תחזיות שנחייה כולם באינטרנט. שחיינו יהיו ברשת.
אלה התמוטטו בבועת הדוט.קום, אבל עשור לאחר מכן, לאחר התבססות הסמארטפונים, נכנסנו לעידן שונה לחלוטין.
אם שופטים את הבועה של 2017 בכלים הללו, אפשר להבין ש-2027 לא כל כך רחוקה, וסביר שנראה עוד חידושים גדולים, ואולי עוד הרבה לפני.