קריפטופדיה
ביטקוין הינו מטבע שנוצר באמצעים דיגיטליים ומשמש כאמצעי תשלום דיגיטלי. ערכו לא נקבע לפי ערך סחורה או לפי קביעה של גוף מרכזי אחד, אלא לפי הסכמה בין רשת המשתמשים העולמית.
"אבק" ביטקוין מתייחס לכמות ביטקוין הקטנה מהמינימום ההכרחי לביצוע עיסקת ביטקוין.
זהו הערך היחסי הקטן של ביטקוין הנמצא בארנק מסוים או בכתובת כאשר ערכו כל כך קטן שהוא נמוך אפילו מסכום העמלה הנדרשת כדי להשתמש במטבע. דבר זה מונע מהעיסקה להתבצע.
כריית ביטקויין מהווה תהליך בו עסקאות מאומתות ומוספות ליומן חשבונות ציבורי, הידוע בשם בלוקצ'יין, והינו גם האמצעי שדרכו "נוצרים" מטבעות ביטקוין חדשים.
כל מי שיש לו גישה לאינטרנט וחומרה מתאימה יכול להשתתף בתהליך הכרייה. תהליך הכרייה כרוך באיסוף העסקאות האחרונות לתוך בלוקים ובנסיון לפתור פאזל חישובי מורכב.
כדי לסחור במטבע הדיגיטלי ביטקוין, יש לבצע תהליך ראשוני קל ופשוט שיאפשר לאחר מכן לבצע את כל הפעולות הרצויות לסחר במטבע הדיגיטלי – התהליך נקרא "קניית ביטקוין".
קבוצה של כורי מטבעות דיגיטליים שאיחדו את משאבי המיחשוב דרך רשת האינטרנט.
רשת הלייטנינג היא פרוטוקול "שכבה שניה" "הרוכב" על הבלוקצ'יין של ביטקוין. באופן תיאורטי מאפשרת רשת הלייטנינג עיסקאות מהירות והוכרזה כפיתרון עבור בעיית המידרוג של הביטקוין.
בעיית המידרוג מתייחסת ליכולת ההתמודדות עם הביקוש הגדל ויכולת האיכלוס של העיסקאות בבלוקצ'יין.
Genesis Block הוא הבלוק הראשון שניכרה עבור ביטקוין ע"י יוצר הביטקוין סאטושי נאקמוטו. הבלוק הראשוני מכיל כ-50 מטבעות ביטקוין וניכרה במהלך 6 ימים ב- 2006. 50 המטבעות בבלוק אינם ניתנים לשימוש והויכוח, האם זה מעשה מכוון או מיקרי לחלוטין, עדיין לא הוכרע. Genesis Block נקרא גם- Block 0.

שתף באמצעות:
איתריום הינו Altcoin שהחל ממאי 2018 נחשב למטבע הדיגיטלי השני בגודלו אחריי הביטקוין. המטבע מתבסס על פלטפורמת מחשוב מבוזרת, מערכת הפעלה "פתוחה" (Open Source) כלומר מושתתת על פלטפורמת קוד פתוח, ציבורי. מטבע האיתריום או האיתר כפי שנוהגים לכנותו, הינו מטבע דיגיטלי אשר הבלוקצ'יין שלו מתבסס על פלטפורמת Ethereum.
Gas מתייחס לערך הכספי הנדרש כדי לבצע עיסקה או להוציא לפועל חוזים בפלטפורמת הבלוקצ׳יין של איתריום.
קאספר הינו פרוטוקול מטבעות דיגיטליים POS, המעוצב עבור שימוש בכריית המטבע הדיגיטלי איתריום.
חוזים חכמים הינם הסכמים שאינם זקוקים לסיוע חקיקה כלשהיא כאשר ההסכם עצמו בין הקונה למוכר נרשמים ישירות כשורות קוד. הקוד וההסכם הרשום בתוכו מתקיימים ברשת הבלוקצ'יין המבוזרת.
Gwei הינו נגזרת של מטבע האיתריום. מטבע דיגיטלי זה מבוסס רשת האיתריום ומהווה חלק קטן – כמו אגורות לצורך ההקבלה – של המטבע המקורי. 1 אתר = 1,000,000,000 Gwei.

שתף באמצעות:
EOS היא מערכת הפעלה מבוזרת מבוססת בלוקצ'יין שמטרתה ליצור, לארח ולתמוך ביישומים אוטונומיים מבוזרים (dApps). ה-EOS טוקן הינו המטבע הדיגיטלי של רשת ה- EOS.
ביטקוין קאש הינו גם מטבע דיגיטלי וגם רשת המשמשת כאמצעי תשלום דיגיטלי. המטבע נוצר באוגוסט 2017 לאחר תהליך מיזלוג (FORK) של מטבע הביטקוין הקלאסי. למטבע היכולת להרחיב בלוקים כך שמתאפשרות יותר עסקאות סחר.
סטלר הינו פרוטוקול קוד פתוח לתחום הפיננסי, המתמקד בטכנולוגיית הסחר-העברת כספים, שהושקה לראשונה בתחילת שנת 2014 ע"י ג'ד מק'קאלב בשיתוף עם ג'ויסי קים. המערכת הושקה כפרוטוקול ורשת תשלומים מבוזרת בעלת מטבע דיגיטלי משלה הנקרא סטלר. שמו של המטבע שנקרא בתחילה STELLAR הוסב מאוחר יותר ל- LUMENS או XLM.
הטטר הינו מטבע דיגיטלי מבוסס בלוקצ'יין כאשר המטבעות המוכנסים למחזור החליפין מגובים ע"י כמות שווה של מטבעות פיאט, מטבעות "רגילים" (כמו דולר, יורו או יין יפני) ונשמרים בחשבון בנק ייעודי. הטוקנים נסחרים תחת הסימון USDT.
הדאש הינו מטבע קריפטוגרפי P2P הבנוי על יסודותיו של הביטקוין ומתמקד בשמירה על פרטיות המשתמש וקיצור זמן תהליך ביצוע העיסקה. הדאש נחשב גם כמטבע הדיגיטלי הראשון הכולל מערכת בלוקצ'יין מבוזרת.
XRP הינו הסימול עבור הנכס/ מטבע הדיגיטלי מבית Ripple Labs. המטבע נוצר במיוחד עבור חברות אינטרפרייז (חברות ענק) ומציע לבנקים וספקי תשלום אחרים אופציה גמישה וזמינה עבור תשלומים של נכסים נזילים ברשת.
לייטקוין הינו מטבע דיגיטלי אלטרנטיבי המבוסס על המטבע הדיגיטלי המוביל – ביטקוין. המטבע נוצר כ- FORK (מיזלוג) של הביטקוין ומבוסס גם הוא על קוד פתוח של רשת תשלום גלובלית.
קרדנו הינו בלוקצ'יין הדור השלישי, הראשון מסוגו בעולם, המבוסס על Peer-Reviewed. הנכס/ מטבע דיגיטלי של פלטפורמה זו ידוע גם בכינויו כ- ADA.
איוטה הינו פרויקט "יומן מבוזר" שנועד להקליט וליישם עסקאות בין מכונות במערכת האקולוגית של ה"אינטרנט של הדברים" (IoT). המטבע הדיגיטלי של הפרוייקט נקרא mIOTA.
בצורה זו למשל, המערכת תאפשר תשלומים בעלי ערך כספי נמוך בעבור רכישת פריטי מכולת מאתר מסחר אלקטרוני באמצעות המקרר המחובר לאינטרנט.
מונרו הוא מטבע דיגיטלי תומך קוד פתוח, המציע רמה גבוהה של אנונימיות עבור העסקאות המבוצעות דרכו. כמו הביטקוין, המונרו הינו מטבע מבוזר P2P אך בניגוד לביטקוין הוא נמצא תחת קטגוריה של "כסף דיגיטלי פרטי".
הסימול של המטבע הדיגיטלי של מונרו נקרא XMR והרבים של מונרו נקראים Moneroj.

שתף באמצעות:
ישות אלקטרונית (תוכנה) המאפשרת לבצע עסקאות מסחר אלקטרוניות ע"י תקשורת עם רשת הבלוקצ'יין של מטבע וירטואלי אליו היא שייכת, באמצעותה ניתן לבצע העברה וקבלה של מטבעות דיגיטליים. מטבעות דיגיטליים הם רשומה ייחודית בקובץ ציבורי המכונה בלוקצ׳יין. שימוש וניהול מטבעות אלו מתאפשר בעזרת ״ארנק״ שהינו תוכנה המחוברת לרשת המטבע (לכל מטבע רשת משתמשים משלה) ויכולה לנהל שליחה וקבלת תשלומים. התוכנה יכולה להיות מותקנת במחשב נייח או נייד, בסמארטפון או ארנק חומרה.
״ארנק קר״ לאיחסון ביטקוין במצב לא מקוון. הארנק הדיגיטלי הקר מאוחסן על פלטפורמה שאינה מחוברת לאינטרנט ולכן מגנה על הארנק מכניסה שאינה מורשית, האקרים, נוזקות ופגיעויות אחרות שמערכת המחוברת לאינטרנט חשופה להם.
מפתח פרטי הינו תצורה מורכבת מאוד של קריפטוגרפיה (פיסות מידע, פרמטרים, המאפשרים שליטה על תהליך הצפנה או פענוח מידע) המאפשרת לבעלי נכסים דיגיטליים (מטבעות במקרה זה) להיכנס למאגר הנכסים שברשותם. מפתח פרטי הינו חלק בלתי נפרד מביטקוין ומטבעות דיגיטליים בכלל, ורמת האבטחה המתלווה אליו היא זו המאפשרת להגן על המשתמש מפני גניבות וכניסות בלתי מורשות לנכסים הדיגיטליים שלו.
מפתח ציבורי הינו תצורה מורכבת מאוד של קוד קריפטוגרפי (פיסות מידע, פרמטרים, המאפשרים שליטה על תהליך הצפנה או פענוח מידע) המאפשר למשתמש לקבל מטבעות דיגיטליים לחשבונו. המפתח הציבורי משלים את המפתח הפרטי וביחד הם מהווים כלי הכרחי לאבטחה של תחום הקריפטו.
פלטפורמת קוד פתוח של ביטקוין המיועדת למטרה בלעדית אחת – הגנה על פרטיות המשתמש. Dark Wallet הינו ארנק דיגיטלי המאפשר לשמור על מידע באופן חסוי/אנונימי על ידי "ערפול" העסקאות/ טרנזקציות המבוצעות אונליין. היוצרים של Dark Wallet הם קודי ווילסון ואמיר טאאקי.
לאחר שהמשקיעים החליטו לרכוש מטבע דיגיטלי, עליהם לקבוע היכן וכיצד הם יאחסנו אותו. ארנקים של מטבעות דיגיטליים הם כלי אשר משמש בדרך כלל לאחסן והגנה על הנכסים הדיגיטליים, הארנקים קיימים במגוון צורות וסוגים שונים. אחד הפופולריים ביותר הוא ארנק שנקרא "ארנק חם".
ארנק נייר הינו מנגנון אוף-ליין לאיחסון ביטקוין. התהליך כולל הדפסת המפתח הפרטי וכתובות הביטקוין על נייר. ארנקים פיזיים, ידועים גם בכינויים "מטבעות ביטקוין פיזיים" נחשבים לארנקים היותר בטוחים לאיחסון ביטקוין. יהיה זה כמעט בלתי אפשרי לגנוב זהות משתמש וכניסה לנכסים של אותו אדם אם ינקטו הצעדים המדוייקים לתהליך.

שתף באמצעות:
POS – Proof Of Stake הינו אלוגריתם המשוייך לקונספט בתהליך הכרייה של מטבעות דיגיטליים הבוחר את בעלי הבלוק החדש על בסיס ההון (הדיגיטלי) האישי שלו.
הקונספט של POS מתייחס לרעיון שאדם יכול לכרות או לאשר העברות של בלוקים בהתאם למספר המטבעות אשר ברשותו. כלומר, ככל שאדם צובר יותר ביטקוין או מטבעות דיגיטליים אחרים כך הוא צובר כוח כרייה.
רשת מחשבים בה כל מחשב יכול לשמש כשרת עבור המחשבים ברשת זו והמאפשר גישה משותפת לקבצים ללא צורך בשרת מרכזי.שירות P2P הינו פלטפורמה המרכזת 2 יישויות המתקשרות אחת עם השניה ללא גורם צד שלישי.
התקפת Denial-of-Service הינה מתקפת סייבר בה התוקף גורם להפרעה / חסימה זמנית של חומרה, משאבי רשת, אתרים ושרותים מכוונים למשתמשים האמורים להתחבר או להשתמש באותם המשאבים. ארועים אלו יכולים להמשך משעות ספורות ועד חודשים ארוכים.
POW- Proof Of Work הינו אלוגריתם המשוייך לקונספט בתהליך הכרייה של מטבעות דיגיטליים ומהווה דרך מוכחת לאבטחת הבלוקצ׳יין דרך חישוב ועיבוד זמן באמצעות מחשב.
POW הוא בעצם מערכת המתריעה על ניצול לרעה של משאבי המחשב/ כוח המיחשוב כגון שליחת הודעות דואר זבל או הפעלת "התקפות של מניעת שירות" (DOS).
תהליך/ קמפיין לגיוס המונים של כספים/ מטבעות דיגיטליים.
חברות הסטארט-אפ משתמשות בתהליך זה עבור הנפקה ראשונית של מטבעות דיגיטליים, כדי לעקוף את תהליך הגיוס הקפדני והרגולציות השונות הנדרשות על ידי בנקים או בעלי הון סיכון כדי לבצע גיוס כספים לפרויקט מסוג זה או דומים לו.

שתף באמצעות:
המונח הינו משחק אותיות, היפוך של המילה HOLD שפירושה להחזיק. ראשי התיבות של המילה הינם- Hold on For Dear Life.
משמעות המונח מתייחס לחשש שלא להיות שותפים למשהו שאחרים נהנים ממנו. מונח זה בא לידי ביטוי בצורה משמעותית בעולם של מטבעות דיגיטליים. התופעה מתרחשת באחד מהמצבים הבאים: לפני רכישה – החשש לא להרוויח ממהלך שלא התבצע ולאחר היציאה/מכירה החשש כי ערכו יעלה משמעותית.
אלט הוא כל מטבע וירטואלי שאיננו ביטקוין."Altcoin" הוא שילוב של שתי מילים: "alt" (קיצור של Alternativ) ו- "coin". כלומר: מטבע חלופי למטבע הדיגיטלי ביטקוין.
המעגל המחזורי של סאטושי הינה תיאוריית קריפטו המגדירה התאמה בין מחיר מטבע הביטקוין והחיפוש באינטרנט אחריו.
המונח הוטבע ע"י כריסטופר בורניק , מומחה ביטקוין, באוגוסט 2017 כאשר מחיר המטבע נסק והגיע לשיא של אותם זמנים. השם מתייחס לשמו של יוצר/יוצרי הביטקוין סאטושי נקמוטו.
כסף פיאט הינו מטבע מוחשי שנוצר ע"י ממשלות עבור סחר חוקי (דולר, שקל, שטרלינג, יאן וכו'). ערכו של הכסף מונע מכוחן של מערכות יחסים המבוססות על היצע וביקוש ולא מערך החומר ממנו המטבע עשוי.
Bag Holder הינו מונח לא רישמי לתיאור של משקיע שותף בנכס פיננסי נזיל עד שערכו אובד עם הזמן.
בתחום הנדסת תוכנה "פרויקט FORK" משמעו לקיחת העתק קוד מקור ע"י המפתחים, מתוך "חבילת תוכנה (Software package) ופיתוח עצמאי של שינויים בקוד היוצרים יחידת תוכנה שונה ונפרדת מהמקור. התוכנה החדשה הינה "ענף", פיצול מהמקור.
פיצולים אלה יכולים להעשות בשני אופנים: תיכנון מונחה מראש ע"י צוות המפתחים הראשוני של הפרויקט ויוזמה של מפתחים אשר אינם מרוצים מאלמנט בפרויקט קיים.
גורם מבוסס ומונע ע"י פחד אשר יכול להניע מהלכים ומשוייך בעיקר לתחום הסחר. מדובר באסטרטגיה להשפעה על תפיסה לגבי צעד/ים מסויימ/ים בתחומים שונים ומופצת בדרך כלל דרך מדיה חברתית דיגיטלית או מאס-מדיה.
להבדיל ממערכת בלוקצ'יין ציבורית, מערכת בלוקצ'יין פרטית יכולה לשלוט למי יש כניסה אליה. רשת זו איננה משתמשת באלגוריתם ידוע ומוסכם ע"י הרוב כמו ב- POW או ב- POS אלא במערכת הידועה בכינוי BFT-Byznatine Fault Tolerant.
האש מהווה פונקציה הממירה קלט של אותיות ומספרים לתוך פלט מוצפן באורך/ גודל קבוע. האש נוצר באמצעות שימוש באלוגריתם והוא חיוני לניהול מערך הבלוקצ'יין בעולם הקריפטו.
קריפטו טוקן הינו מונח המייצג נכסים דיגיטליים נסחרים או נשמרים בחשבון הנמצא בדרך כלל בבלוקצ'יין.

שתף באמצעות:
הבלוקצ'יין הוא יומן ציבורי דיגיטלי מבוזר לעסקאות בתחום של מטבעות דיגיטליים. הבלוקצ'יין מתרחב באופן רציף ע"י הוספת בלוקים בסדר כרונולוגי. ניהול הבלוקצ'יין מאפשר למשתתפים ולסוחרים במטבעות הדיגיטליים לעקוב אחרי עסקאות ללא צורך במערכת ניהול מרכזית לשמירת המידע. כל צומת מחשב המחובר לרשת , מקבל העתק של הבלוקצ'יין באופן אוטומטי.
בלוקים הינם קבצים המכילים מידע המשויך לרשת של מטבע דיגיטלי, כאשר מידע זה נשמר באופן קבוע. הבלוק שומר מידע מלא או חלקי על עיסקאות הביטקוין העדכניות ביותר שלא נשמרו בשום קובץ לפני כן. המידע בבלוק לא ניתן לעריכה או למחיקה. בכל פעם שבלוק מתמלא/ מושלם הוא מפנה מקום לבלוק הבא אחריו בבלוקצ'יין.
נזילות הינה מונח המתאר את השלב בו נכס או ביטחונות/ אגרות חוב יכולים להירכש או להימכר בשוק במהירות ללא השפעה על ערכו של הנכס. במערכת פיננסית, נזילות הינה בעלת חשיבות מרכזית שכן שמירת כמות גדולה של נכסים נזילים מקטינה את ההכנסות ולכן בנקים מעוניינים להקטין את אחוז אחזקת הנכסים הנזילים.
המונח קוד פתוח מתייחס לתוכנית בעלת קוד מקור הניתן לעריכה או לשיפור על ידי כל אדם. קוד פתוח מעניק למשתמשים, בעלי גישה לאפליקציה, לתקן לינקים שבורים, לשפר את העיצוב או לשפר את קוד המקור.
White Paper הינו מסמך פורמאלי המונפק ע"י חברה או ע"י אירגון ללא מטרות רווח בכדי לקדם או להדגיש פיצ'רים ייחודיים עבור פתרון, מוצר או שירות. מסמכים אלו הם מסמכי מכירה או שיווק שנועדו לעניין או לאתר לקוחות פוטנציאליים בדבר רכישת מוצר, שירות, טכנולוגיה או מטודולוגיה מסויימים. מסמכים אלו מהווים כלים שיווקיים בשלב טרום מכירתי ואינם הוראות הפעלה או כל מסמך טכני אחר לתמיכת הלקוח לאחר הרכישה.
Ring Signature הינו מכאניזם הנועד להגנן על פרטיות השולח הודעה/ עיסקה ברשת המטבעות הדיגיטליים.
"GO" – הנקראת גם Golang, הינה שפת תכנות מבוססת קוד פתוח אשר נוצרה ע"י גוגל בשנת 2009 והמבוססת על שפת התכנות C.
נכס דיגיטלי הינו כל מדיה או טקסט הקיימים בפורמט בינארי ומורשים לשימוש.
טרנזקציה הינה הסכם בין קונה למוכר להחלפת סחורות, שירותים או כלים פיננסיים.
בתחום הנהלת חשבונות, האירועים המשפיעים על ההתנהלות הפיננסית של העסק חייבים להיות "מוקלטים"/להישמר בספרים. ממציא הביטקוין, סאטושי נאקאמוטו, קרא לתהליך הטרנזקציה של ביטקוין : "A Peer-to-Peer Electronic Cash System " .
קריפטוגרפיה במונחים של היום היא ענף במתמטיקה ובמדעי המחשב העוסק במחקר ופיתוח שיטות אבטחת מידע ותקשורת נתונים, בסביבה פתוחה הנגישה לצד שלישי המכונה "אויב"/"מתחרה"/"יריב" פוטנציאלי. התחום מאגד תחתיו פיתוח ואנליזה של פרוטוקולים המתמודדים עם נוכחות צד שלישי בהבטים של אבטחת מידע (הרשאת גישה, סיסמאות, חתימה דיגיטלית אימות זהויות ועוד).
המונח פרוטוקול מתייחס לאוסף של כללים המגדירים את אופן בקשת וקבלת הנתונים במערכת תקשורת מסויימת ומכיל כללים לייצוג מידע, אימותו ותיקון שגיאות לצורך העברת המידע בערוץ תקשורת.
המונח מידרגיות/סקלביליות מהווה יכולות שונות בתחומים שונים. בתחום המיחשוב (כולל חומרה, תוכנה ותקשורת) מתייחס המונח ליכולת של מערכת, תהליך, או רשת להתמודד עם כמות הולכת וגדלה של עבודה או ליכולת נתינת מענה הולם לגידול בכמות העבודה. לדוגמא: יכולת המערכת להגדיל תפוקה תחת עומס הולך וגובר בזמן הוספת משאבי מערכת כגון חומרה.
Cryptocurrency Exchange/ Digital Currency Exchange הינו עסק המאפשר ללקוחות לסחור בנכסים ומטבעות דיגיטליים בעבור נכסים אחרים כגון מטבעות דיגיטליים שונים או כסף FIAT.
SkyCoin SKY היא מערכת אקוסיסטם של טכנולוגית בלוקצ'יין שהושקה תחת הרעיון לקידום השימוש במטבעות דיגיטליים וטכנולוגיית היומן הציבורי. הפלטפורמה פותחה במשך שבע שנים והושקה לראשונה ב- 2017 ע"י קבוצת מפתחים שהיו מעורבים בתחילת דרכם של המטבעות ביטקוין ואיתריום.
Github הינה תוכנה מבוססת רשת לניהול גרסאות ושרותי איחסון עבור פרוייקטי פיתוח תוכנה.
Digital Aasset Framework הינו קריטריון אשר מטבעות דיגיטליים חייבים ליישם כדי להירשם בבורסה. "מסגרת עבודה" זו הינה ציבורית ומאפשרת למפתחים ולבעלי המטבעות להבין למה הנכס הספציפי המדובר יכול, או שלא, להיסחר.
