Getting your Trinity Audio player ready...
|
כשמדובר בשירותים והמוצרים הפיננסיים שכולנו צורכים, לטכנולוגיית הבלוקצ'יין יתרונות רבים והיא פותחת אופק של אפשרויות חדשות בתחום. מדובר לא רק בפוטנציאל לחיסכון בעמלות וזמן, אלא גם באוטומציה של תהליכים רבים, כולל ביצוע הסכמים וחוזים. אגדנו עבורכם את היתרונות הבולטים של הבלוקצ'יין ואיך הוא יכול להשפיע על הכיס של כל אחד מאיתנו.
הביטוי בלוקצ'יין מזוהה אצל רוב הציבור עם מטבעות דיגיטליים ובראשם הביטקויין. אבל הבלוקצ'יין הוא לא רק "בלוקים" משורשרים של מידע.
הוא מהווה טכנולוגיה פורצת דרך בעולם הפיננסי, המאפשרת ביצוע פעולות ועסקאות בדרך מהירה ומאובטחת יותר מהטכנולוגיות המשמשות את תעשיית הפיננסים כיום.
במערכת פיננסית גלובלית שהופכת ליותר ויותר מחוברת ומקושרת, הבלוקצ'יין עשוי להיות כלי חשוב לניהול סיכונים.
בכתבה הבאה נסביר מהו בלוקצ'יין, ומהם היישומים הפוטנציאליים שלו בעולם הפיננסי.
מהו בעצם הבלוקצ'יין?
המונח "בלוקצ'יין" מתייחס בדרך כלל למסד נתונים מבוזר או ספר חשבונות משותף ברשת מחשבים.
טכנולוגיית הבלוקצ'יין הוצגה לראשונה בשנת 2008 כמערכת שבבסיס מטבע הביטקוין, והיא מאפשרת רישום מאובטח ומבוזר של עסקאות.
החידוש שמביא איתו הבלוקצ'יין בכך שהוא מבטיח את האמינות והאבטחה של רישום נתונים, וכך מייצר אמון ללא צורך בהסתמכות על צד שלישי.
הבלוקצ'יין שונה ממסד נתונים טיפוסי באופן שבו הנתונים בנויים בו. בלוקצ'יין אוסף מידע יחד בקבוצות, המכונות בלוקים, שמחזיקות קבוצות מידע. לבלוקים יש יכולות אחסון מסוימות, וכאשר הם מלאים, הם נסגרים ומקושרים לבלוק שנסגר ונחתם קודם לכן, ויוצרים שרשרת נתונים המכונה בלוקצ'יין.
כל המידע החדש שיבוא בעקבות אותו בלוק שזה עתה התווסף, מורכב לבלוק חדש שנוצר, וזה יתווסף גם הוא לשרשרת לאחר שיתמלא.
בלוקצ'יין מתואר לעתים קרובות כספר חשבונות דיגיטלי מכיוון שהוא מאפשר שמירה שקופה ומאובטחת של נתונים.
ספר החשבונות מבוזר, כלומר אינו מאוחסן במקום מרכזי אחד.
הבלוקצ'יין גם שקוף, מכיוון שהוא ציבורי וכל אחד יכול לצפות בו. עוד מאפיין הוא שהנתונים בבלוקצ'יין אינם ניתנים לשינוי, כלומר לא ניתן לשנות או למחוק אותם לאחר שנוצרו.
הנה כמה מהיתרונות של טכנולגיית הבלוקצ'יין, אותה מבקשים לנצל תעשיות וארגונים נוספים בתחומי העסקים והפיננסים:
שקיפות רבה יותר
הבלוקצ'יין יכול לשפר את השקיפות בתעשיית השירותים הפיננסיים, מכיוון שהוא מבוסס על קוד פתוח, וכל אחד יכול לעיין בקוד.
בקוד נשמרת ההיסטוריה המלאה של עסקאות שבוצעו ברשת, כך שכל אחד יכול למצוא את הנתונים. באמצעות הבלוקצ'יין, מוסדות פיננסיים יכולים ליצור מערכת שקופה ויעילה יותר לניהול נתונים.
אבטחה משופרת לעסקאות
השימוש בטכנולוגיית הבלוקצ'יין מוסיף שכבת אבטחה נוספת לעסקאות שמבוצעות באופן דיגיטלי. כאשר מתבצעת עסקה, היא מתווספת כ"בלוק" לשרשרת העסקאות הקיימות.
בלוק זה מכיל קוד ייחודי שאינו ניתן לשינוי, ולכן בלתי אפשרי לשנות את העסקה במרמה. אבטחה זו נובעת מהאופן שבו הבלוקצ'יין מאחסן נתונים.
מסדי נתונים של בלוקצ'יין מבוזרים על פני רשת של מחשבים, שכל אחד מהם מכיל רישום מלא של כל העסקאות שבוצעו.
זה לא מאפשר למשתמש יחיד לשנות את הרשומה ללא הסכמה של הרשת – קונצנזוס.
בעולם התשלומים הדיגיטלי של היום, כאשר מידע זורם דרך גופים פיננסיים רבים (ספקי סליקה, חברות כרטיסי אשראי וכדומה), קיים סיכון גבוה יותר של יירוט המידע, מה שמעלה את הסיכון להונאות במערכת הפיננסית המסורתית.
כאשר משתמשים באלגוריתמים של הצפנה הקיימים בבלוקצ'יין, משלבים למידת מכונה כדי לנטר ולנהל סיכונים, ומנצלים את יתרונות הביזור של הרשת, מתקבלת רמת אבטחה גבוהה ביותר.
חיסכון בזמן ועלויות
הבלוקצ'יין מספק הזדמנות לצרכנים ליהנות מעלויות נמוכות יותר הקשורות לשירותים פיננסיים מסורתיים.
מוסדות פיננסיים שיאמצו את טכנולוגיית הבלוקצ'יין, יוכלו לייעל תהליכים פנימיים ולהוזיל שירותים פיננסיים ללקוחותיהם.
מי שיקדימו לעשות זאת יוכלו להגדיל את נתח השוק שלהם. אך גם חברות הטכנולוגיה הפיננסית – הפינטק – יכולות לייעל ולהוזיל שירותים ללקוחותיהן בעזרת הבלוקצ'יין.
הבלוקצ'יין תוכנן מלכתחילה להעברת כספים ומטבעות קריפטו מאדם אחד לשני (או מאדם לעסק) ללא צורך בגוף מרכזי ומתווך.
לכן כיום יש לרשת את היכולת לבצע העברות זולות ומהירות הרבה יותר מאשר המערכת הבנקאית.
לדוגמה, חברת Ripple משתמשת בטכנולוגיה שמעבדת העברות תוך חמש שניות ועלות הביצוע היא חלקיק של סנט.
העברות כספים בין לאומיות יכולות להתקצר לשניות, במקום שעות וימים שהן לוקחות כיום, והעמלות יכולות להיחתך בצורה דרסטית.
אוטומציה באמצעות חוזים חכמים
לאכיפת חוזים חלק מרכזי בתעשיית השירותים הפיננסיים והם עלולים לגזול זמן רב.
עם השקת רשת אית'ריום בשנת 2015 היא הפכה לבלוקצ'יין הראשון שמאפשר אוטומציה באמצעות חוזים חכמים, שהם חוזים שמתבצעים בעצמם על ידי הקוד כאשר תנאים שהגודרו מראש בקוד מתקיימים. חוזים שמבצעים את עצמם יכולים לחסוך זמן רב ולייעל מאוד את תהליך אכיפתם.
לדוגמה, חוזים חכמים יכולים לקצר ולייעל תשלומי שכר של עובדים במדינות שונות, תהליך מורכב, ארוך ויקר יותר כאשר הוא מתבצע דרך המערכת הבנקאית. או במקרה של תביעות ביטוח, כאשר מוגשת תביעה היא תיבדק אוטומטית על ידי הקוד ובמידה שהתמלאו כל התנאים, החוזה החכם יבצע את התשלום ללקוח אוטומטית.
האם המוסדות הפיננסיים יאמצו את הבלוקצ'יין?
הפוטנציאל לחידושים וחיסכון בשירותים הפיננסיים שכולנו מכירים הוא עצום. אך האם מוסדות פיננסיים ינצלו את האפשרויות הגלומות בבלוקצ'יין לטובתן? חלק מחברות הפיננסים הגדולות בעולם, ביניהן פייפאל, ויזה ומאסטרקארד, כבר מאפשרות קנייה של מטבעות דיגיטליים באמצעות הממשק שלהן.
אם זה יכול להוות איזושהי אינדיקציה, ניתן להתרשם שהן אינן שוקטות על השמרים בכל מה שקשור לחידושים טכנולוגיים בכלל, ולאפשרויות הרבות שפותחת בפניהם טכנולוגיית הבלוקצ'יין בפרט.
אם גם אתם רוצים להיכנס לעולם הבלוקצ'יין והקריפטו ולהיות שם כשהדברים קורים, דרך מצוינת להתחיל היא לרכוש בסכומים קטנים מטבעות ביטקוין או אית׳ריום שמתקיימים כאמור על גבי הבלוקצ'יין.
קנייה ומכירה של המטבע הדיגיטלי באמצעות האתר של Bits of Gold היא קלה ופשוטה מאוד לכל אחד ואחת, הודות לממשק נוח וידידותי בעברית ואפשרויות לקבלת תמיכה מנציגי השירות שלנו בעברית – בצ'אט, במייל או בטלפון. אין הכרח לקנות מטבע שלם, ניתן לקנות גם חלקי (ואפילו חלקיקי) מטבע. היו גם אתם הבעלים של מטבע דיגיטלי.