שתפו

המטבע שכדאי להכיר: XRP ממשיך לשבור שיאים

Getting your Trinity Audio player ready...

המטבע הדיגיטלי XRP (הידוע בשמו "ריפל", על שם בעלת הפלטפורמה שלו), אחד המטבעות הוותיקים והמוכרים בעולם הקריפטו, הפתיע את השוק עם זינוק של כ-400%, במהלך נובמבר-דצמבר 2024. ממחיר של 0.54 דולר הוא טיפס ל-2.7 דולר– עלייה שהחזירה אותו למרכז הבמה ועוררה מחדש סקרנות, לא רק בקרב משקיעים פרטיים אלא גם בקרב מוסדות פיננסיים גדולים.

אבל מה עומד מאחורי ההתעוררות הזו? איך מטבע שמתמודד עם מאבקים משפטיים ורגולטוריים כה מורכבים מצליח לשבור שיאים? ובעיקר, האם מדובר בתחילתו של עידן חדש לריפל, או בתנודה חולפת בשוק תנודתי ממילא? כדי להבין את כל זה, צללנו לעומק הסיפור של XRP –  מהעבר המורכב ועד לשאלות הגדולות שעומדות בפני עתידו.

מה זה בכלל XRP, ולמה כולם מדברים עליו עכשיו?

XRP הוא מטבע דיגיטלי שפועל על פלטפורמת Ripple, שנועדה לפתור בעיות בתשלומים בינלאומיים. אם העברת כסף מחו"ל נשמעת לכם מסובכת, יקרה ואיטית – זה בדיוק מה ש-Ripple מנסה לפתור. הפלטפורמה מאפשרת העברות כספים גלובליות בזמן קצר ובעלויות נמוכות, מה שהופך אותה לשימושית במיוחד עבור בנקים וחברות גדולות. המטבע מוצע לקנייה ומכירה בפלטפורמה המפוקחת של ביטס אוף גולד

אבל ריפל הוא לא רק מטבע פונקציונלי. הוא הפך גם לסמל לשוק הקריפטו כולו, בזכות מאבקיו המשפטיים והיכולת שלו לשמש כ"גשר פיננסי" בין מערכות בנקאיות מסורתיות לבין טכנולוגיות חדשניות. כך, בעוד מטבעות קריפטו רבים מתפקדים בעיקר כנכסים להשקעה, ריפל מציע ערך מוסף בזכות טכנולוגיית Ripple Payments. הטכנולוגיה מאפשרת להעביר כספים בין מדינות בפשטות ובעלות נמוכה, מה שמקנה למטבע יתרון על פני פתרונות מסורתיים יקרים ואיטיים.

מה גרם לזינוק האחרון במחיר?

העלייה החדה של ריפל בחודש אוקטובר-דצמבר 2024 אינה מקרית, ויש לה כמה סיבות מרכזיות:

תקווה לשינוי רגולטורי בארה"ב

ניצחונו של דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות בארה"ב עורר תקוות לשינויים בגישה הרגולטורית כלפי עולם הקריפטו. השוק צופה כי מינוי יו"ר חדש ל-SEC (רשות ניירות הערך האמריקאית) עשוי להביא עמו גישה חיובית יותר למטבעות דיגיטליים. ריפל, שנמצא בעין הסערה המשפטית, נתפס כאחד הנהנים הגדולים משינויים אפשריים כאלה.

כניסת משקיעים מוסדיים

מוסדות פיננסיים רבים, שבעבר נמנעו מהשקעות בקריפטו, מתחילים להתעניין בריפל. אחת הסיבות לכך האפשרות להשקה של קרן סל עוקבת אחר המטבע (ETF) מוצר פיננסי שמאפשר השקעה מוסדרת במטבע, מבלי להחזיק אותו פיזית. השקת קרן הסל לא רק תזרים כסף חדש לשוק, אלא גם תשדר יציבות ואמון סביב המטבע.

רכישות מסיביות של לווייתנים

"לווייתנים", קרי משקיעים כבדים, ביצעו רכישות ענק של ריפל בתקופה האחרונה, מה שתרם לדחיפת מחירו כלפי מעלה. כשמשקיעים כבדים נוהרים למטבע, הם משדרים לשוק כולו ביטחון במעמדו.

המאבק המשפטי: איך הוא משפיע על ריפל?

ריפל לא היה נמצא איפה שהוא היום בלי סיפור המאבק המשפטי שלו שהחל -2020. רשות ניירות הערך האמריקאית (SEC) הגישה אז תביעה נגד ריפל ושני בכירים בחברה, בטענה כי גייסו 1.3 מיליארד דולר ממכירת XRP – שלטענת ה-SEC נחשב לנייר ערך בלתי רשום. תביעה זו עוררה סערה בשוק הקריפטו והציבה את XRP במרכז תשומת הלב הרגולטורית.

ביולי 2023, נרשם מפנה משמעותי: בית המשפט בניו יורק קבע כי XRP אינו נחשב לנייר ערך במכירות לציבור הרחב, אך ציין כי מכירות למשקיעים מוסדיים עשויות להפר את חוקי ניירות הערך. הפסיקה, שנחשבה לניצחון חלקי עבור ריפל, העניקה לגיטימציה למכירות לציבור הרחב אך הותירה סימני שאלה בנוגע למכירות עתידיות למוסדיים.

באוגוסט 2023, ה-SEC הגישה ערעור במטרה לשנות את ההחלטה, מה שהחזיר לשוק תחושת אי-ודאות. הערעור הפך את המאבק המשפטי לנקודת מבחן מרכזית עבור רגולציית הקריפטו בארצות הברית.

באוגוסט 2024, בית המשפט פסק כי ריפל תשלם קנס של 125 מיליון דולר, לצד צו מניעה שאוסר עליה להפר את חוקי ניירות הערך למוסדיים. עם זאת, באוקטובר 2024, ה-SEC ערערה על גובה הקנס, בטענה כי מדובר בסכום נמוך מדי בהשוואה לדרישתה המקורית לקנס של 2 מיליארד דולר. בינתיים, מנכ"ל ריפל, בראד גרלינגהאוס, הביע ביטחון מלא במעמדו החוקי של XRP, אך ציין כי ההליך המשפטי עשוי להימשך עוד "שנים". 

מבט קדימה: מה צופן העתיד לריפל?

העתיד של ריפל תלוי בכמה תרחישים מרכזיים:

תרחיש אופטימי: אם המאבק המשפטי יסתיים לטובת ריפל, והרגולציה בארה"ב תהפוך ברורה ומקלה (מה שכרגע לא נראה תלוש, במיוחד אם לוקחים בחשבון את השמועות על פגישה שקיים גרלינגהאוס עם טראמפ), XRP עשוי לזכות לאימוץ רחב יותר בקרב מוסדות פיננסיים ולהוביל את מהפכת התשלומים הדיגיטליים. תרחיש שלילי: הפסד בערעור המשפטי עלול להגביל את השימוש במטבע בארה"ב, מה שיפגע במומנטום שצבר בחודשים האחרונים.

מרבית הערכות אנליסטים באשר למחיר המטבע מצביעות על עתיד אופטימי למדי עם עלייה אפשרית לטווח של 3–4 דולר, בהנחה שהמאבקים המשפטיים יסתיימו לטובתו ושהמגמה של אימוץ מוסדי תימשך ותתרחב.

אז איך ממשיכים מכאן?

בעיני רבים, ריפל מייצג את המתח בין טכנולוגיה חדשה לרגולציה ישנה. סיפורו מספק הצצה לאתגרים ולהזדמנויות שעומדים בפני תעשיית הקריפטו. מצד אחד, הוא מציג פוטנציאל לשנות את הדרך שבה כסף זורם בעולם. מצד שני, הוא מתמודד עם אתגרים משפטיים ורגולטוריים משמעותיים.

אם יצליח להתגבר על המכשולים, ריפל עשוי להפוך לכלי מפתח בעולם הפיננסי של המאה ה-21. אבל גם אם לא, הוא ייזכר כפרק משמעותי בהתפתחות תעשיית הקריפטו, שמראה עד כמה חדשנות וטכנולוגיה יכולים לעצב את העתיד.

מה שבטוח, סיפורו של ריפל רחוק מסיום, וזה בדיוק מה שהופך אותו למטבע שכדאי להמשיך לעקוב אחריו.

כתבות נוספות העשויות לעניין אותך

פודקאסט

Bits&Bytes

סרטוני הדרכה

הפקדת קריפטו מבורסות זרות וארנקים פרטיים

איך לפתוח ארנק דיגיטלי? (Edge)

איך למכור קריפטו מארנק דיגיטלי?

חדשות, כתבות ועדכוני קריפטו בחינם אצלך במייל

להרשמה לניוזלטר שלנו

ניתן להסיר את הדיוור בכל עת​

להרשמה לניוזלטר שלנו