Getting your Trinity Audio player ready...
|
הקריפטו מתבגר – מאידיאולוגיה ומרד להתמקדות בתשתיות טכנולוגיות
רבים סבורים שביטקוין נולד כתגובה למשבר הסאב־פריים, כדי להציע אלטרנטיבה לכלכלה המסורתית שנקלעה למשבר חמור ב-2008. מטרת מייסד הביטקוין סאטושי נאקמוטו, ב-2009 הייתה ליצור מערכת כלכלית מבוזרת, המנותקת מממשלות, בנקים מרכזיים ומוסדות פיננסיים ותיקים. כך, בעשור הראשון לקיומו, עולם הקריפטו הציע מהפכה רעיונית: אידיאולוגיה של חירות כלכלית, אלטרנטיבה לממסד הפיננסי, ואמונה שטכנולוגיה יכולה לבנות אמון במקום שבו המערכות הקיימות כשלו. בעקבות הביטקוין נולדו מטבעות רבים נוספים, כמו את'ריום ולייטקוין, ויחד יצרו מערכת כלכלית שלמה שנראתה לעיתים כעולם מקביל, עם חוקים, ערכים וכלכלה משלו.
עם הזמן, תעשיית הקריפטו עברה אבולוציה. היא התרחבה ו"התבגרה", כשלצד התפתחויות טכנולוגיות מרשימות, השוק עבר תהליך של הבשלה וקבלה על ידי המיינסטרים הכלכלי. יותר ויותר פרויקטים החלו להתמקד ביישומים פרקטיים, בגיבוש סטנדרטים מקצועיים, ובהתאמה לדרישות רגולטוריות, תהליך שתרם להעמקת האמון מצד מוסדות פיננסיים, חברות ביטוח וגופים ממשלתיים. אפשר לומר בביטחון שבשנים האחרונות הקריפטו עובר שינוי עמוק, מטכנולוגיה חיצונית למערכת במהותה, לחלק מהמערכת עצמה, עם שילוב הולך וגובר במערכות תשלום וניהול מידע.

הנה מספר דוגמאות מתחומים מרכזיים שבהם השימוש בטכנולוגיות קריפטו – ובעיקר בלוקצ'יין – כבר אינו רק רעיון תיאורטי, אלא תשתית ממשית שנבחנת, מוטמעת, ומיושמת במיינסטרים הכלכלי.
בנקים מייעלים תהליכים באמצעות טכנולוגיית בלוקצ'יין
במשך שנים נחשב תחום הקריפטו לאתגר עבור המערכת הבנקאית. אך היום, מוסדות פיננסיים גדולים מבינים שהטכנולוגיה שעומדת מאחורי המטבעות יכולה לשפר את המהירות, היעילות והאבטחה של מערכות תשלומים וסליקה. דוגמה בולטת היא פעילותה של ענקית הפיננסים J.P. Morgan, משיקה את פלטפורמת הבלוקצ'יין שלה, Kinexys, במטרה לייעל העברות כספים, נכסים ומידע פיננסי. Kinexys מאפשרת ביצוע עסקאות בזמן אמת, מציעה רשת לשיתוף מידע בין מוסדות פיננסיים, ומכילה כלים לאימות מידע חשבונאי.
בתי השקעות: דמוקרטיזציה של ההשקעות באמצעות טוקנים
אחת ההתפתחויות המשמעותיות ביותר שמובילים כיום בתי השקעות גדולים, היא טוקניזציה של נכסים מסורתיים – תהליך שבו מניות, אג״ח, וקרנות הופכים לנכסים דיגיטליים הנסחרים על רשתות הבלוקצ'יין. לארי פינק, מנכ״ל BlackRock – בית ההשקעות הגדול בעולם – תיאר זאת במכתבו השנתי למשקיעים כמהפכה אמיתית בעולם ההשקעות, שתאפשר להעביר נכסים ישירות וללא תיווך, לבצע עסקאות בשניות במקום ימים, ולשחרר הון שעד כה היה תקוע בתהליכי סליקה איטיים. לדברי פינק, הטוקניזציה צפויה גם להנגיש השקעות לקהלים רחבים יותר, באמצעות בעלות חלקית, הצבעות דיגיטליות פשוטות, ונגישות לתשואות שבעבר היו שמורות למשקיעים גדולים בלבד.
בעיני פינק, הטוקניזציה אינה רק פתרון טכנולוגי. זהו מהלך הממשיך תהליך של מאות שנים של דמוקרטיזציה בשוקי ההון – מהבורסה באמסטרדם של 1602, ועד למשקיעים הקטנים של היום. בזכותו יותר ויותר אנשים יקבלו גישה להשקעות שעד היום לא היו נגישות להם.
חברות ביטוח מנהלות פוליסות ביטוח דרך חוזים חכמים

גם תחום הביטוח מתחיל לאמץ פתרונות מבוססי בלוקצ'יין – לא רק לשיפור היעילות, אלא גם ליצירת פתרונות חדשניים באזורים הנמצאים מחוץ לרדאר של מערכות ביטוח מסורתיות. דוגמה בולטת לכך היא מיזם של חברת הביטוח Lemonade, המספק ביטוח חקלאי מבוסס בלוקצ'יין לחקלאים קטנים באפריקה. הטכנולוגיה מנתחת סיכוני אקלים על בסיס נתוני גשם, ומפעילה חוזים חכמים שמעבדים תביעות באופן אוטומטי – ללא צורך בהגשת תביעה ידנית. הודות למיזם, אלפי חקלאים בקניה קיבלו בשנים האחרונות פיצוי על נזקי בצורת והצפות.
גם בענקית הביטוח Allianz נעשה שימוש בבלוקצ'יין, בעיקר לצורך טיפול מהיר ויעיל יותר בתביעות ביטוח רכב בינלאומיות. הסניפים האירופיים של החברה דיווחו על קיצור זמני טיפול והפחתת עלויות ניהול תביעות, הודות למערכות מבוססות בלוקצ'יין המאפשרות שיתוף מידע מאובטח בין גורמים שונים המעורבים בתהליך.
ניהול שרשראות אספקה בתעשיית היהלומים
חברת היהלומים דה בירס (De Beers) פיתחה פלטפורמת בלוקצ'יין פורצת דרך למעקב אחר יהלומים, המאפשרת רישום מסלולו של יהלום מהמקור ועד לחנות. הפלטפורמה, ששמה Tracr, נועדה לספק ביטחון בשקיפות ומקוריות היהלומים, תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות. המערכת מאפשרת למשתתפים בשרשרת הערך של היהלומים לראות כל שלב במסע היהלום, מהכרייה ועד למכירה, ובכך להבטיח את אמינות המידע לגבי מקורו, שקיפות, וביטחון באותנטיות ובמקוריות התכשיטים שהם רוכשים. מאז 2023 דה בירס פתחה את הפלטפורמה לשימוש רחב יותר בתעשיית היהלומים, במטרה לאפשר לתעשייה לספק ודאות לגבי מקורם של יהלומים טבעיים בכמויות גדולות.
שירותי בריאות: ניהול רשומות תוך שמירה על פרטיות

גם בתחום הבריאות מתרחשת בשנים האחרונות תנועה מהיישום התיאורטי של בלוקצ'יין לעבר פרויקטים מעשיים. אחד המיזמים הבולטים הוא MedRec:M, מערכת שפותחה במעבדת המדיה של MIT, המאפשרת ניהול מבוזר של רשומות רפואיות. המערכת מאפשרת לספקי שירות לעקוב אחר מידע רפואי באופן מאובטח, תוך שליטה מלאה של המטופלים בגישה לנתונים שלהם. באמצעות חוזים חכמים, ניתן לנהל בצורה אוטומטית את הסכמות הגישה לנתונים. המיזם כבר נמצא בשלבי ניסוי אצל ספקי שירותי בריאות שונים, תוך הקפדה על תקנות פרטיות מחמירות כמו HIPAA, ובמטרה לשפר את נגישות המידע, אבטחתו ואמינותו.
הקריפטו במיינסטרים
מה שהיה פעם תנועה מהפכנית, הופך בהדרגה לתשתית טכנולוגית שכבר פועלת כחלק מהכלכלה והחברה העולמית. יישומים מבוססי בלוקצ'יין כבר לא שייכים רק לביטקוין או לאת'ריום, אלא לגופים המרכזיים ביותר במערכות הבנקאות, ההשקעות, הביטוח, הקמעונאות והבריאות. הקריפטו משנה את מקומו מהשוליים למרכז, ואיתו הבלוקצ'יין מתבגר ותופס את מקומו כפלטפורמה יציבה, בטוחה, ועתירת פוטנציאל לשנים הבאות.