שתפו

השינוי בפרופיל המשקיעים בשוק הקריפטו מ-2009 עד 2025

ינואר 15, 2025
מערכת ביטס אוף גולד
4 דק׳ קריאה
Getting your Trinity Audio player ready...

שוק הקריפטו עבר מסע מרתק מאז הופעת הביטקוין ב-2009. מה שהתחיל כמרד אידיאולוגי קטן, הפך עם השנים לנכס לגיטימי שמאתגר משקיעים מכל הסוגים. לאורך המסע הזה, פרופיל המשקיעים עבר אבולוציה ייחודית – מהטכנולוגיים האידיאליסטים של ההתחלה ועד המוסדיים שהובילו את התבגרות השוק.

אז איך נראתה הדרך הזו ומה מאפיין את המשקיע האידיאלי של 2025? כדי לענות על כך, נסקור את האבולוציה של שוק הקריפטו והמשקיעים שבו, תוך התמקדות במגמות המרכזיות שהפכו אותו למה שהוא היום.

2009–2013: גאונים וחולמים – החלוצים שמתחו את גבולות הכלכלה

בשנותיו הראשונות, הקריפטו היה רעיון פורץ דרך אך כמעט מנותק מהמציאות הכלכלית. המשקיעים הראשונים היו מתכנתים וקריפטוגרפים אידיאליסטיים שהאמינו שביטקוין יכול לשנות את המערכת הפיננסית העולמית. מבחינתם, זה היה כלי מהפכני לביזור, לפרטיות ולשליטה עצמית – לא רק מטבע, אלא חזון.

פורומים כמו Bitcointalk הפכו למוקדי פעילות, והכל היה נראה כמו ניסוי חצי-אוטופי. רגעים מכוננים, כמו עסקת הפיצה המפורסמת של 2010 שבה שולמו לראשונה 10,000 ביטקוין עבור שתי פיצות, ואירוע זה הוא אבן דרך בתולדות המטבע.

עד 2013, שער הביטקוין החל לעלות משמעותית והגיע ל-1,000 דולר – זינוק שעורר עניין ציבורי רחב. אך בשלב הזה, הקריפטו היה עדיין שמור לאותם חלוצים אידיאליסטיים שהאמינו בעתיד מבוזר.

2013–2018: מהפכת הספקולנטים המאוכזבים – כשההמונים גילו את הקריפטו

בשנים 2013–2017, הקריפטו פרץ את גבולות הקהילות הטכנולוגיות ומשך משקיעים פרטיים, בעיקר צעירים. עם עליות מחירים מהירות ותקשורת שמסקרת את התחום, הביטקוין ואחיו  – כמו את'ריום ולייטקוין – זכו לכינוי "תעשיית חלומות". רבים ראו בו אפיק להתעשרות מהירה, במיוחד לאחר השקתו של את'ריום ב-2015, שהביא לעולם את החוזים החכמים והרחיב את האופקים הטכנולוגיים של הבלוקצ'יין.

2017 הייתה שנה של שיאים והייפ חסר תקדים. הביטקוין הגיע לשיא של כמעט 20,000 דולר, והעליות במחיר משכו המוני משקיעים פרטיים שהאמינו שמדובר ב"מכונת כסף".

האירוע המכריע באותה שנה היה אישור חוזים עתידיים על ביטקוין בבורסה של שיקגו (CME), שסימן את תחילת המעבר משוק ספקולנטי לשוק שמתחיל למשוך מוסדיים. דמויות בולטות, כמו אילון מאסק, תרמו להייפ סביב התחום, אך רבים מהמשקיעים עדיין ראו בו אמצעי מהיר לעושר, לא בהכרח נכס רציני לטווח ארוך.

בשנה הזו נכנסו לתמונה המוסדיים: 66% מההשקעות ברבעון הרביעי של 2018 הגיעו ממוסדיים. עבורם, הקריסה הייתה הזדמנות להעמיק את אחיזתם בשוק ולזהות את הביטקוין כנכס גידול יציב יותר לטווח הארוך. 

ירידה זו, שכונתה "חורף הקריפטו", הובילה לאובדן של יותר מ-600 מיליארד דולר משווי השוק של מטבעות דיגיטליים, כאשר במקביל חברת Grayscale Investments דיווחה על גיוס של 359.5 מיליון דולר במהלך 2018, כמעט פי שלושה מהסכום שגויס בשנת 2017. "זה לא היה הרבעון הטוב ביותר שלנו, אבל בהחלט חשוב להכיר בכך שלמרות ירידות המחירים המשקיעים היו מעורבים באופן פעיל", אמר אז מנכ"ל Grayscale, מייקל זוננשיין.

2019–2020: השוק מתייצב – המוסדיים משתלטים

לאחר המשבר, השוק התייצב. מוסדות פיננסיים המשיכו להגדיל את המעורבות שלהם בשוק, הודות להתקדמות רגולטורית וכלים חדשים כמו פלטפורמת Bakkt, שאפשרה מסחר בחוזים עתידיים על ביטקוין ושירותי אחסון דיגיטליים מאובטחים. שנת 2020 סימנה נקודת מפנה עם משבר הקורונה, שהוביל לחיפוש אחר נכסים יציבים. MicroStrategy רכשה 70,470 ביטקוין בשווי של מעל מיליארד דולר, ו-Square הוסיפה לפורטפוליו שלה 4,709 ביטקוין בשווי 50 מיליון דולר. 

באותה שנה, ביטקוין הוביל את כל הנכסים הפיננסיים עם תשואה שנתית של 302%, הרבה מעבר לנכסים מסורתיים כמו זהב (25%) וקרן S&P 500 שרשמה תשואה של 10% באותה שנה. השוק כבר לא היה רק מגרש משחקים לצעירים ולספקולנטים – הוא הפך לנכס שהמוסדיים רואים בו חלק בלתי נפרד מהעתיד הפיננסי.

2021–2024: השיא החדש – הקריפטו הוא לכולם

בשנים 2021 ו-2022, המשקיעים המוסדיים המשיכו להגדיל את מעורבותם בשוק הקריפטו, כאשר קרנות גידור, מנהלי תיקי השקעות וחברות ביטוח החלו לכלול ביטקוין ואיתריום כנכסים לגיטימיים. בנוסף, הרגולציה העולמית הפכה להיות ברורה יותר, עם תקנות שהסירו חסמים ויצרו סביבה בטוחה יותר למשקיעים זהירים.

שנת 2024 הייתה שנה שיא בכמעט כל קנה מידה. הרשות לניירות ערך האמריקאית (SEC) אישרה 11 קרנות סל על ביטקוין בתחילת השנה, מה שגרם לזרימת הון חסרת תקדים לשוק. ההשקעות המוסדיות בנכסים קריפטוגרפיים הגיעו לשיא של 17 מיליארד דולר ברבעון הראשון של השנה בלבד, מה שהוביל את סך הנכסים המנוהלים דרך קרנות סל ל-100 מיליארד דולר עד דצמבר. קרנות של חברות ענק כמו BlackRock ו-Fidelity היו בין המובילות, מה שחיזק את מעמדו של הביטקוין כנכס לגיטימי.

גם בחירתו מחדש של דונלד טראמפ לנשיאות סיפקה דחיפה נוספת לשוק, לאחר שהוא הביע תמיכה חזקה בהקלות רגולטוריות והגדיר את הקריפטו כ”עתיד הכלכלה הדיגיטלית”. הביטקוין חצה את רף 100,000 הדולרים לראשונה, תודות לאמון המתחזק מצד המשקיעים.

2025: המשקיע האידיאלי – מאוזן, מתוחכם, ורואה רחוק

בשנת 2025, המשקיע האידיאלי הוא כבר שילוב – לא רק צעיר, ספקולנט, או מוסדי שמחפש גידור. הוא אדם או גוף שמבינים את הערך האמיתי של הקריפטו: השקעה מבוססת טכנולוגיה יציבה ורגולציה מתקדמת, שמציעה אלטרנטיבה משמעותית למערכות הפיננסיות המסורתיות.

המשקיע ב-2025 יידע לזהות לא רק הזדמנויות לרווח מהיר, אלא גם פוטנציאל לטווח הארוך, כשהוא מבין שהקריפטו הוא לא טרנד חולף, אלא נדבך מרכזי במערכת הפיננסית המתפתחת של העולם.

כתבות נוספות העשויות לעניין אותך

פודקאסט

Bits&Bytes

סרטוני הדרכה

הפקדת קריפטו מבורסות זרות וארנקים פרטיים

איך לפתוח ארנק דיגיטלי? (Edge)

איך למכור קריפטו מארנק דיגיטלי?

חדשות, כתבות ועדכוני קריפטו בחינם אצלך במייל

להרשמה לניוזלטר שלנו

ניתן להסיר את הדיוור בכל עת​

להרשמה לניוזלטר שלנו