שתפו

זהב או ביטקוין? הנכס הוותיק מול המטבע הדיגיטלי

מרץ 16, 2025
מערכת ביטס אוף גולד
4 דק׳ קריאה
Getting your Trinity Audio player ready...

דמיינו שאתם משקיעים לפני 300 שנה. אין מסחר דיגיטלי, אין מסחר דרך קרנות סל, אין ביטקוין – רק זהב. בזמן שמטבעות פיאט איבדו מערכם, ממשלות נפלו וכלכלות קרסו, הזהב תמיד נותר שם. הוא שמר על כוח הקנייה של מי שהחזיק בו, הפך לנכס שרק מתחזק בעתות משברים, ומאות שנים של היסטוריה הפכו אותו לסמל האולטימטיבי של עושר ויציבות פיננסית.

עכשיו, קפצו קדימה אל 2025 – והעולם הפיננסי בעידן הדיגיטלי נמצא בפני דילמה חדשה: האם ביטקוין מסוגל להיות הזהב של העתיד? השוואה בין השניים נראית כמעט טבעית. שניהם נדירים, שניהם בלתי תלויים בממשלות, ושניהם הפכו לסוג של סמל לשימור ערך. אבל האם ביטקוין באמת יכול למלא את התפקיד שהזהב מילא במשך אלפי שנים?

למה זהב הוא עדיין המלך של עולם הכסף?

הזהב מחזיק במעמדו המיוחד כי הוא שרד את כל סוגי המשברים הפיננסיים. במשך אלפי שנים, בזמן שממשלות הדפיסו כסף, מערכות כלכליות קרסו ומלחמות פרצו – הזהב נשאר יציב. הוא לא תלוי באף בנק מרכזי, אין אפשרות "לייצר" ממנו עוד בלחיצת כפתור, והוא תמיד מבוקש ברחבי העולם.

משקיעים פונים אליו במיוחד כשהם מאבדים אמון במערכת הפיננסית. בזמן שהאינפלציה משתוללת, כשהשווקים מתנדנדים או כשיש משברים גיאופוליטיים – הזהב לרוב מתחזק, כי כולם מחפשים מקום בטוח לכסף שלהם. זו הסיבה שגם היום, בנקים מרכזיים ברחבי העולם מחזיקים זהב כרזרבה לאומית – הרבה לפני כל נכס אחר.

ביטקוין: הזהב של העידן הדיגיטלי?

ביטקוין נולד מתוך רעיון פשוט: ליצור מטבע דיגיטלי מבוזר, נדיר, שאי אפשר לשכפל, ושאינו תלוי בבנקים מרכזיים או ממשלות. אמנם מייסדו, סאטושי נקמוטו, לא כינה אותו "זהב דיגיטלי", אך ההיצע המוגבל שלו – 21 מיליון מטבעות בלבד – והמבנה שלו גרמו לרבים (ביניהם יו"ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול) להשוות אותו לזהב.

מה שמבדיל אותו מזהב הוא הנגישות והיכולת להעביר אותו בכל רגע, מכל מקום. אין צורך לאחסן אותו בכספות פיזיות או לשלוח אותו בחביות על אוניות – ביטקוין עובר בלחיצת כפתור. מבחינת רבים, זהו השלב הבא של האבולוציה הפיננסית: נכס מבוזר, בטוח, ונדיר, שמתפקד באופן דומה לזהב אך עם יתרונות של נכס דיגיטלי.

איך ביטקוין מתפקד בתקופות משבר?

כאן זה טיפה יותר מורכב. אם ביטקוין הוא באמת זהב דיגיטלי, היינו מצפים שהוא יתחזק בכל פעם שהשווקים רועדים. אבל בשנים האחרונות ראינו שהוא מתנהג לעיתים כמו זהב – ולעיתים כמו מניות טכנולוגיה.

משבר הקורונה ב-2020 סיפק דוגמה מעניינת: כאשר השווקים נפלו בתחילת המגפה, גם ביטקוין צנח – אבל הוא התאושש מהר מאוד ושבר שיאים חדשים שנה לאחר מכן. זהב, לעומת זאת, רשם עליות מתונות יותר אבל שמר על יציבות ללא תנודתיות חדה.

לעומת זאת, ב-2022, כשהפדרל ריזרב בארה"ב התחיל להעלות ריבית כדי לרסן את האינפלציה, הזהב החזיק מעמד ואף התחזק, בעוד שביטקוין ירד בחדות – כמו מניות טכנולוגיה. זה מראה שלפחות כרגע, ביטקוין עדיין מושפע מהשווקים הפיננסיים המסורתיים, בניגוד לזהב שממשיך לתפקד כמקלט פיננסי קלאסי.

האם ביטקוין הופך לנכס רזרבה של בנקים ומדינות?

בעבר, ביטקוין היה מחוץ לשיח של הבנקים המרכזיים והמוסדות הפיננסיים הגדולים. היום זה כבר לא המצב. הכניסה של גופים פיננסיים גדולים כמו BlackRock, Fidelity וקרנות ענק נוספות עם קרנות סל מבוססות ביטקוין היא צעד משמעותי. היא מאפשרת למשקיעים גישה נוחה ומוסדרת לביטקוין – בדיוק כמו מסחר בזהב.

אך השינוי אינו מוגבל רק למגזר הפרטי. גם בנקים מרכזיים ומדינות מתחילים להתייחס לביטקוין כנכס רזרבה – כל אחד מהזווית שלו. בתחילת 2025, נגיד הבנק המרכזי של צ'כיה, אלש מיכל, הצהיר כי הבנק שוקל להחזיק ביטקוין כחלק מהעתודות הלאומיות שלו – מהלך שעשוי להוות תקדים לבנקים מרכזיים נוספים. במקביל, אל סלבדור הייתה הראשונה לשלב ביטקוין במאזן הלאומי שלה, כחלק ממדיניות כלכלית ממשלתית. הנשיא טראמפ הכריז על הקמת רזרבת ביטקוין אסטרטגית שתכלול 200,000 מטבעות ביטקוין שהוחרמו על ידי הממשלה, עם כוונה להגדיל את ההחזקה ללא שימוש בכספי משלם המסים.

מטבעות ללא גבולות

בנוסף, מדינות כמו יפן, הונג קונג, פולין, גרמניה ושווייץ בוחנות את האפשרות לשלב ביטקוין ברזרבות הלאומיות שלהן. גם בארצות הברית מתגברות היוזמות לשילוב ביטקוין ברמה המדינתית. טקסס ופנסילבניה הציגו חקיקה שתאפשר להן להחזיק ביטקוין כחלק מהעתודות שלהן, בעוד פלורידה, אוהיו ואריזונה שוקלות צעדים דומים.

אם מגמה זו תימשך, וביטקוין ייכנס הן לעתודות של בנקים מרכזיים והן למאזנים של מדינות, מעמדו כנכס פיננסי לגיטימי עשוי להתחזק משמעותית.

מה הלאה?

הזהב קיים אלפי שנים – ביטקוין איתנו מ-2009. בשוק ההון, זמן זה הכול. הזהב הוכיח את עצמו שוב ושוב כמקלט בטוח לאורך דורות, בעוד שביטקוין עדיין נמצא בשלבי גיבוש. בנוסף, הביטקוין הרבה יותר תנודתי. בעוד שהזהב שומר על יציבות יחסית, ביטקוין תנודתי הרבה יותר גם בפרקי זמן קצרים. זה הופך אותו למעניין, אבל גם מאתגר עבור מי שמחפש נכס שהוא "סלע יציב".

אז כן, ביטקוין לא מחליף את הזהב – לפחות לא כרגע. אבל הוא כבר מציג מאפיינים של נכס עם פוטנציאל להפוך לאלטרנטיבה אמיתית: נדירות, עצמאות פיננסית, ונגישות גלובלית. ההיסטוריה מראה שהעולם הפיננסי תמיד עובר שינויים. האם ביטקוין יתפוס את מקומו של הזהב? אולי. אבל גם אם לא – הוא כבר כאן כדי להישאר, והוא משנה את הדרך שבה אנחנו חושבים על ערך, כסף והשקעות.

האם ביטקוין הוא התחליף לזהב?

זהב היה ונשאר הנכס האולטימטיבי לשימור ערך. אבל האם ביטקוין בדרך לשם? הוא צעיר, תנודתי ומעורר מחלוקת – אבל יש לו את כל התכונות שיכולות להפוך אותו בעתיד לסטנדרט החדש. האם זה יקרה בעוד עשור? שניים? אולי יותר? אף אחד לא יודע בוודאות. אבל מה שבטוח הוא שהמשקיעים בעולם כבר לא מתעלמים ממנו.

כתבות נוספות העשויות לעניין אותך
פודקאסט
Bits&Bytes

סרטוני הדרכה

הפקדת קריפטו מבורסות זרות וארנקים פרטיים
איך לפתוח ארנק דיגיטלי? (Edge)
איך למכור קריפטו מארנק דיגיטלי?

חדשות, כתבות ועדכוני קריפטו בחינם אצלך במייל

להרשמה לניוזלטר שלנו

ניתן להסיר את הדיוור בכל עת​

חיפוש בבלוג

חפשו בבלוג שלנו וגלו כתבות, מדריכים ועדכונים חמים על קריפטו, פיננסים והעולם הכלכלי. הקלידו מונח רלוונטי ולחצו חיפוש!