Getting your Trinity Audio player ready...
|
השנה החולפת התחילה כששער הביטקוין עמד על כ-16.5 אלף דולר והסתיימה עם עלייה של כ-157% למטבע הדיגיטלי המוביל. מהן הסיבות והאם שנת 2024 תמשיך באותה הדרך? סיכום שנה
שנת 2023, שמגיעה לסיומה, תיזכר כאחת השנים המעניינות ביותר בשוק המטבעות הדיגיטליים בכלל, ובביטקוין בפרט.
יותר ויותר סימנים מעידים ש-2023 עשויה להיות רק הפרומו, ושהצגה האמיתית כנראה תתחיל ב-2024.
השנה המתקרבת מסתמנת כשנת מפתח שבה שוק הקריפטו, שהתנהל עד כה במקביל לתעשיית הפיננסים המסורתית, עשוי להפוך לבשר מבשרה של התעשייה.
זאת, אם יתממשו התחזיות לפיהן כבר ברבעון הראשון של 2024 תאשר רשות ניירות ערך האמריקאית (SEC) לאחת או יותר מחברות ניהול הנכסים הגדולות בעולם להנפיק קרן סל (ETF) העוקבת אחר הביטקוין בזמן אמת.
אבל לפני שנרחיב על מה שצפוי לנו בשנה הבאה, נתמקד עוד קצת בשנה היוצאת.
2023 היתה שנה גדולה למטבעות הדיגיטליים. אף אפיק פיננסי אחר אפילו לא התקרב לביצועים שרשם הענף.
הביטקוין זינק במהלך השנה בכ-156% לרמה של כ-44 אלף דולר.
האתריום עלה בכ-92% ל-2,284 דולר. לשם השוואה, מדד נאסד"ק, שנסק השנה על גלי ההתלהבות מטכנולוגיית הבינה המלאכותית היוצרת (Generative AI), עלה "רק" בכ-52%.
שווי השוק של כל ענף הקריפטו זינק מ-871 מיליארד דולר בתחילת 2023 ל-1.7 מיליארד דולר לקראת סיומה (הנתונים מאתר CoinGecko).
אחת המגמות הבולטות בשנה החולפת היתה התחזקות מעמדו של הביטקוין כמטבע הדיגיטלי המוביל.
נתח השוק של הביטקוין בשוק המטבעות הדיגיטליים גדל ב-2023 מ-38% ל-50%, לפי נתוני CoinGecko data.
מירידות לעליות
קשה לזכור זאת היום, אבל בתחילת 2023 היו רבים שהספידו את המטבעות הדיגיטליים.
2022 היתה שנה שבה ראינו ירידות מחירים בענף, ובתחום ההשקעות בכלל.
עליית הריבית המהירה הובילה לירידות חדות בשוקי המניות והשפיעה לשלילה גם על שוק הקריפטו, והסנטימנט השלילי התעצם על רקע הקריסה המהדהדת של בורסת FTX.
כך, הביטקוין החל את 2023 במחיר של כ-16.5 אלף דולר.
מי שלא הופתעו מההתאוששות המדהימה של הענף הם המומחים, שכבר הספיקו לראות את הביטקוין "נקבר" יותר מפעם אחת בהיסטוריה הקצרה שלו, רק כדי לחזור חזק יותר.
אז מה עומד מאחורי העליות בשוק המטבעות הדיגיטליים ב-2023? אפשר להצביע על כמה גורמים מרכזיים:
אמון מחודש של הגופיים הפיננסיים בקריפטו
בחודש יוני הגישה בלאקרוק, חברת ניהול הנכסים הגדולה בעולם, לרשות ניירות ערך האמריקאית (SEC) בקשה להנפיק קרן סל (ETF) מסוג "ספוט", שתעקוב אחר הביטקוין באופן ישיר (ולא רק אחרי חוזים עתידיים על הביטקוין).
ההודעה הזו לבדה הזניקה את הביטקוין שכן היו בה שתי בשורות: האחת – הבעת אמון ברורה מצד חברת ההשקעות הגדולה בעולם בעתידו של הביטקוין.
והשנייה – אפילו אם רק חלק זעיר מנכסי הלקוחות של בלאקרוק, המסתכמים בכ-10 טריליון דולר, ינותבו לאותה קרן – מדובר בהזרמה של ביקושי עתק למטבע הדיגיטלי.
למרות שזה עדיין לא קרה, הציפייה לכך כבר דוחפת את המטבעות כלפי מעלה.
ההחלטה המהפכנית של ביהמ"ש
אחרי הצעד של בלאקרוק, כל שנותר היה הוא לקבל את אישור רשות ניירות ערך האמריקאית, ה-SEC, להשיק קרנות כאלה.
אלא שה-SEC גררה רגליים, עד שהחלטה מהפכנית שקיבל באוגוסט ביהמ"ש בארה"ב טרפה את הקלפים.
ביהמ"ש לערעורים פסק נגד החלטת ה-SEC לדחות את בקשת גרייסקייל (Grayscale) להנפיק קרן סל העוקבת אחר הביטקוין וקבע שהיא היתה "שרירותית" ומוטעית.
בעקבות זאת, יו"ר ה-SEC גרי גנסלר הודיע כי הרשות "בוחנת מחדש" 8-12 בקשות שהוגשו לה בנושא.
ההערכה הרווחת בשוק (וזו כמובן רק הערכה) היא שה-SEC תאשר לחברה אחת לפחות, אם לא יותר, להנפיק קרן סל על הביטקוין כבר ברבעון הראשון של 2024. חברות בולטות נוספות שפועלות מול ה-SEC לאישור קרן סל כזו הן פידליטי ופרנקלין-טמפלטון.
תקנות חשבונאיות חדשות
תקנות חשבונאיות חדשות מסדירות את הרישום של אחזקות במטבעות דיגיטליים בדו"חות הכספיים של החברות.
בדצמבר 2023 נרשמה אבן דרך נוספת במסע של המטבעות הדיגיטליים ללב המיינסטרים, כאשר המועצה לתקנים חשבונאיים פיננסיים (FASB) בארה"ב קבעה תקנות חדשות המאפשרות לחברות המחזיקות במטבעות דיגיטליים לרשום את האחזקות בספרים לפי שוויין ההוגן.
עד היום, חברות נדרשו להכיר רק בירידה בשווי האחזקות, דבר שהביא לכך שלעתים קרובות האחזקות במטבעות דיגיטליים נרשמו בספרים בשווי נמוך מערכן ההוגן ופגעו בשורת הרווח של החברות.
התקנות החדשות ייכנסו לתוקף ב-2025 אולם חברות יכולות לבחור לאמץ אותן מוקדם יותר.
מדובר במהלך נוסף שמעודד כניסה של כסף מוסדי בהיקפים גדולים לענף המטבעות הדיגיטליים, והוא נותן דחיפה נוספת לשוק הקריפטו.
מתקרבים לאירוע החצייה
בהתאם לאלגוריתם של ביטקוין, התמורה שמקבלים כורי הביטקוין נחתכת בחצי אחת ל-4 שנים.
המטרה היא להקטין את האטרקטיביות של כריית המטבע אחת לתקופה, כדי למנוע מצב של הצפת השוק במספר מטבעות אינסופי, מה שיוביל לשחיקת הערך שלו.
מועד החצייה ("halving") הבא הוא אפריל 2024 וההערכה היא שכמו בעבר, הצעד יוביל לירידה בכמות המטבעות החדשים ולעלייה בשווי המטבע.
השנה שקירבה את הקריפטו ללב הקונצנזוס
"ענף המטבעות הדיגיטליים הוכיח ב-2023 שלא רק שהוא לא נחלש אלא שהוא חזק מתמיד", אומר אלדד רודריג, סמנכ"ל המוצר ב-Bits of Gold.
"אם בסוף 2022 היו שהעריכו כי המטבעות הדיגיטליים ידשדשו השנה, בעקבות שערוריית FTX והעלאות הריבית, בפועל קרה בדיוק להיפך: המטבעות הדיגיטליים בכלל, והביטקוין בפרט, היו בין אפיקי ההשקעה המובילים בשנה החולפת.
לא פחות חשוב – האירועים במהלך השנה קירבו את המטבעות הדיגיטליים צעד משמעותי נוסף לעבר הפיכתם לחלק אינטגרלי מתיק ההשקעות של כל משקיע בעולם.
חלק ניכר מהמומנטום החיובי בשוק הקריפטו השנה נבע מהציפיות למה שיקרה ב-2024".
מטבעות נוספים בשירות
אנחנו ב-Bits of Gold המשכנו להרחיב השנה את היצע המטבעות שאנו מציעים ללקוחותינו.
במסגרת זו, הוספנו אפשרות קניה, שמירה ומכירה של מטבע Litecoin, שמבוסס על קוד התוכנה של ביטקוין ומהווה גרסה "קלה" שלו.
ה-Litecoin הושק ב-2011 והיה המטבע האלטרנטיבי הראשון לביטקוין, שנועד להתגבר על כמה מחסרונותיו, כגון העובדה שהכרייה שלו צורכת כוחות מיחשוב רבים וזוללי אנרגיה.
מהירות ייצור הבלוקים של לייטקוין גבוהה פי 4 מביטקוין – 2.5 שניות לעומת 10 שניות; אישור טרנזקציות (עסקאות העברת כסף) נעשה במהירות גבוהה פי 4, והעמלות נמוכות אף הן משמעותית.
מטבע נוסף שהוספנו השנה לפלטפורמת Bits of Gold הוא ה-USDC, הצמוד לדולר וכמעט שווה לו בערכו.
למעשה, ה-USDC הוא תחליף דיגיטלי לדולר, שמאפשר לשלוח תשלום בדולרים יותר מהר ובעלויות נמוכות משמעותית, לשמור רווחים ממסחר בקריפטו שלא רוצים להמיר לדולר רגיל (מטבע פיאט) ולהמיר את הכסף בקלות ובמהירות למטבעות קריפטו אחרים.
ה-USDC הוקם במקור על הבלוקצ'יין של אתריום אך כיום ניתן להעביר אותו גם ברשתות בלוקצ'יין נוספות, כגון סולנה, סטלר, Tron ו-Alogrand.
ארנק קר מנוהל ומודל עמלות מודולרי
השקנו גם את שירות "ארנק קר מנוהל" – ארנק מאובטח לאחסון קריפטו המנותק מהרשת מטעמי אבטחה, תוך שמירה על המפתח הפרטי והגישה למטבעות הקריפטו אצל משמורן מפוקח.
במקביל, עדכנו את מודל העמלות ועברנו למודל מודולרי, במסגרתו הפחתנו את עמלות השירות בקנייה ומכירה, כאשר עליהן עשויות להתוסף עמלות נוספות בהתאם לפעולות שהלקוח יבחר לעשות.
האם המומנטום החיובי יימשך ב-2024? אנחנו כאן כדי לעקוב ולהנגיש לכם את החדשות והמידע בעולם הקריפטו, אבל נכון לעכשיו, השווקים מאותתים ש-2024 עומדת להיות שנה מעניינת נוספת בשוק המטבעות הדיגיטליים.