שם הרישמי- Stellar/Lumen
תרגום חופשי לעברית- סטלר/לומן
בקצרה- סטלר הינו פרוטוקול קוד פתוח לתחום הפיננסי, המתמקד בטכנולוגיית הסחר-העברת כספים, שהושקה לראשונה בתחילת שנת 2014 ע"י ג'ד מק'קאלב (יוצר eDonkey) בשיתוף עם ג'ויסי קים.
המערכת הושקה כפרוטוקול ורשת תשלומים מבוזרת בעלת מטבע דיגיטלי משלה הנקרא סטלר. שמו של המטבע שנקרא בתחילה STELLAR הוסב מאוחר יותר ל LUMENS או XLM.
וקצת יותר מזה- אחד מהיזמים של מערכת הסטלר, ג'ד מק'קאלב היה מיזמי מערכת ריפל מה שמסביר את הדמיון בין המערכות.
בדומה לריפל, סטלר הינה גם טכנולוגיה להעברת כספים שמטרתה לחבר מוסדות פיננסים ולמזער בצורה משמעותית את הזמן והמחיר הנדרשים להעברות כספים ברשת.
למעשה, שתי המערכות משתמשות באותו הפרוטוקול. ההבדל המשמעותי בינהן היא העובדה שריפל הינה מערכת "סגורה" וסטלר מושתתת על קוד פתוח.
בעת השקתה הרשת הכילה 100 בליון מטבעות כאשר 25% מהן יינתנו לעמותות אחרות הפועלות לקראת הכללה פיננסית.
למרות שהמטבע הושק רק כשנה לפני כן, כבר בינואר 2015 היו לו 3 מיליון רשומים וערך השוק שלו הגיע ל- 15 מיליון.
הסטלר מתמקד בפיתוח שווקים ובעל שימושים נרחבים לטכנולוגיה שהוא מייצג, כולל העברות כספיות והפצת הלוואות בנקאיות.
מערך הפעולה הבסיסי של הסטלר דומה מאוד לרוב טכנולוגיות התשלומים המבוזרות ומבצע עדכון כל 2 עד 5 שניות. מטבע הסטלר יכול גם לספק נזילות ולייעל את התהליך כולו.
בשנת 2016 הכריזה Deloitte על שותפות עם סטלר לפיתוח אפליקציית תשלומים, אך מה שהסב לסטלר תמריץ משמעותי לעלייה במודעות היתה השותפות עם IBM באוקטובר 2017 אשר מטרתה היתה להניח תשתית לשותפות כלכלית/ העברת כספים נוחה וקלה בין המדינות של דרום האוקיינוס השקט.
בשנת 2017 הכריז מק'קאלב כי 30 בנקים חתמו על השימוש בבלוקצ'יין של סטלר להעברת כספים בין מדינות.
כיום, אירגונים ללא מטרות רווח ועסקים רבים מטמיעים את סטלר כתשתית הפיננסית שלהם בעיקר במדינות מתפתחות.
ב- 2018 הכריזה סטלר על שותפות אפילייאט עם Keybase במטרה להכחיד את הצורך להרחבת כתובות קריפטו לטובת טרנזקציות בינלאומיות.
ביצוע עיסקה ברשת מאוד פשוטה ומזכירה במידה מסויימת את PayPal אך עם גמישות ופשטות רבה יותר. ניתן אף לבצע הקפאת כספים שנשלחו למשתמשים אחרים תוך 3-5 שניות בלבד, תכונה שיהיה ייחודית של רשת סטלר.