שתפו

מסכמים את 2024 בקריפטו: שנה של שיאים ואתגרים

Getting your Trinity Audio player ready...

שנת 2024 תיזכר בעיקר כשנה שבה שוק הקריפטו "התבגר". זו לא הייתה עוד שנה של עליות וירידות מטלטלות, אלא שנה שבה תעשיית המטבעות הדיגיטליים התקדמה בצעדים משמעותיים לעבר המיינסטרים הפיננסי. ביטקוין חצה את רף ה-$100,000, מספר המשתמשים הגלובלי הגיע ל-833 מיליון (10.28% מאוכלוסיית העולם!), והקריפטו הוכיח שהוא הרבה יותר מעוד טכנולוגיה – הוא תשתית כלכלית שכבר משנה את חוקי המשחק.

מעבר לשיאים אותם רשמו המטבעות ובראשם שער הביטקוין,  2024 הייתה שנה של התקדמות עמוקה ומהותית. התנודתיות – אותה תכונה שגרמה לא פעם לחשש – ירדה במהלך השנה ב-20% בממוצע בהשוואה לשנים קודמות, רגולציות חדשות יצרו בהירות וסדר, והפיתוחים הטכנולוגיים חוללו מהפכה שקטה שהפכה את הקריפטו לנגיש, פשוט – ולגיטימי. איך הקריפטו הפך מכוח עולה למרכיב מרכזי בכלכלה העולמית.

ינואר-מרץ: התחלות חזקות

2024 התחילה כמו שרק תעשייה כמו הקריפטו יכולה להתחיל – עם מהלך שמשנה את הכללים. רשות ניירות הערך האמריקאית (SEC) אישרה 11 תעודות סל לביטקוין – ואותם תאגידים ענקיים שעד עכשיו עמדו על הגדר, פתאום נכנסו פנימה עם מיליארדי דולרים.

התחלה חזקה לתעשיית הביטקוין

2024 התחילה כמו שרק תעשייה כמו הקריפטו יכולה להתחיל – עם מהלך שמשנה את הכללים. רשות ניירות הערך האמריקאית (SEC) אישרה 11 תעודות סל לביטקוין – ואותם תאגידים ענקיים שעד עכשיו עמדו על הגדר, פתאום נכנסו פנימה עם מיליארדי דולרים.

ומה קרה בעקבות זה? ההזרמות נטו לעשרת תעודות הסל הגדולות הגיעו ל-4 מיליארד דולר בחודש הראשון, לפי נתוני LSEG. המשמעות הכמעט מיידית היא אחת: בתוך חודשים ספורים, מחיר הביטקוין טיפס לשיא של $73,000 בסוף מרץ. השוק קיבל חותמת לגיטימציה, וזה לא היה רק מילים: פתאום קרנות פנסיה, משקיעים מוסדיים, ואפילו הבנקים הגדולים משלבים קריפטו בפרוטפוליו שלהם.

אבל זה לא היה רק הכסף החדש. ברקע, הטכנולוגיה המשיכה לדחוף קדימה: Lightning Network הפכה את העסקאות למהירות וזולות יותר, בעוד שדרוגי Taproot שיפרו את האבטחה ופתחו את הדלת ליישומים פיננסיים מבוזרים מתקדמים יותר. שלושת החודשים הראשונים של השנה הראו בבירור שהקריפטו כבר לא רק נחלת חולמים וחזוניסטים.

אפריל-יוני: שיאים חדשים ואתגרים רגולטוריים

הרבעון השני של 2024 היה אחד הרגעים המעניינים ביותר בתולדות הקריפטו. באפריל, רשת הביטקוין הגיעה לשיא יומי של 926,000 עסקאות. המספר הזה לא רק סימן עלייה בשימוש, אלא גם הוכיח שמשתמשים מתחילים לראות בביטקוין לא רק נכס השקעה, אלא גם אמצעי תשלום אמיתי.

שיאים חדשים ואתגרים רגולטוריים בתעשיית הביטקוין

באותו חודש, התרחש גם אירוע החצייה (halving) של הביטקוין – אירוע שמתרחש כל ארבע שנים, שבו תגמולי הכורים נחתכים בחצי. התוצאה – עלייה בציפיות לעליות מחירים בעתיד, יחד עם מחסור יחסי במטבעות חדשים. מבחינת רגולציה, הרבעון הזה הראה כי ממשלות ברחבי העולם התחילו לקחת את עולם הקריפטו ברצינות גדולה יותר. האיחוד האירופי הוביל עם תקנת MiCA, שהפכה למסגרת אחידה לנכסי קריפטו באירופה. התקנה, שחלק ממנה נכנס לתוקף ביוני, מחייבת חברות קריפטו לספק גילוי שקוף על הפעילות שלהן, ולהחזיק רזרבות כספיות חזקות עבור מטבעות יציבים (Stablecoins). 

בארה"ב, חוק FIT21 הציע להעביר את הרגולציה על מטבעות קריפטו מה-SEC ל-CFTC, בניסיון להגדיר גבולות ברורים בין נכסי קריפטו כסחורות וכניירות ערך. אפילו בריטניה, הידועה בגישתה השמרנית מאוד, הצטרפה למהלך עם חוקים חדשים שמתמקדים במטבעות יציבים ובשירותי staking.

יולי-ספטמבר: רבעון של חידושים טכנולוגיים

הרבעון השלישי הוקדש לפן הטכנולוגי. ביולי, חברת Lightning Labs הכריזה על Taproot Assets, פרוטוקול שאיפשר הנפקת נכסים דיגיטליים – כולל מטבעות יציבים – על גבי רשת Lightning. המהלך הזה הפך את הביטקוין לנגיש ויעיל יותר לא רק להשקעות, אלא גם לתשלומים יומיומיים.

באוגוסט, נתונים מ-CoinGate הצביעו על עלייה של 30% בשימוש ברשת Lightning לעומת השנה שעברה, וזינוק של 74% לעומת 2022. הרשת הפכה לפתרון אטרקטיבי עבור עסקאות קטנות ומהירות, בזכות עלויות מינימליות ומהירות ביצוע גבוהה.

חידושים טכנולוגיים בתעשיית הביטקוין

בספטמבר, רשת Polygon השיקה את תוכנית Polygon 2.0, שהפכה את הרשת למהירה ובטוחה יותר, עם תמיכה רחבה לאפליקציות מבוזרות (dApps). במקביל, רשת Thorchain שיפרה את יכולת ההמרה בין רשתות, מה שאיפשר למשתמשים להחליף מטבעות כמו ביטקוין ואיתריום בקלות ובעלויות נמוכות.

אוקטובר-דצמבר: הקריפטו הופך לכוח כלכלי ודומיננטי בפוליטיקה ובכלכלה העולמית

הרבעון האחרון של 2024 היה עמוס בהתפתחויות ששינו את מעמדו של הקריפטו בזירה הפיננסית העולמית. בדצמבר, הביטקוין חצה לראשונה את רף ה-$100,000, והגיע לשיא חדש של $108,309. מעבר לערך הסמלי, ההישג הזה נבע משורה של גורמים – בראשם מדיניות פרו-קריפטו שיקדם הממשל האמריקאי החדש בראשות דונלד טראמפ. טראמפ, שחזר לבית הלבן, הבטיח להפוך את ארה"ב ל"בירת הקריפטו העולמית".

כחלק מהמדיניות החדשה, טראמפ מינה את פול אטקינס ליו"ר רשות ניירות ערך (SEC), מהלך שהעביר מסר ברור לשוק: רגולציה ידידותית, חדשנית ומעודדת צמיחה. משקיעים מוסדיים, קרנות גידור ומנהלי נכסים ראו בכך אור ירוק והחלו להגדיל את החשיפה שלהם לנכסים דיגיטליים. תוצאה ישירה של מדיניות זו הייתה זרימה מאסיבית של הון לשוק הקריפטו, שהחלה לשנות את פני התעשייה.

מדיניות פרו-קריפטו של טראמפ

אחד האירועים המרכזיים ברבעון היה כניסתה של מיקרוסטרטג'י למדד היוקרתי נאסד"ק 100. נכון לדצמבר 2024, החברה מחזיקה בכ-423,650 ביטקוין – מעל 2% מההיצע העולמי של המטבע. אי אפשר להפריז במשמעות האדירה של זה לעולם הקריפטו: כניסתה של מיקרוסטרטג'י למדד יוצרת ביקוש אוטומטי למניותיה מצד קרנות סל כמו Invesco QQQ, המנהלת נכסים בשווי של כ-200 מיליארד דולר. הקרנות הללו, שמחויבות להתאים את תיקי ההשקעות שלהן להרכב המדד, צפויות לרכוש את מניות מיקרוסטרטג'י באופן ישיר. התוצאה היא זרימה משמעותית של הון למניות החברה, שבתורה תשמש דה-פקטו כגשר מרכזי בין תעשיית הקריפטו לשוקי ההון המסורתיים.

בנוסף, ריפל עשתה צעד משמעותי ברבעון זה עם השקת המטבע היציב שלה, RLUSD, הצמוד לדולר האמריקאי. המטבע, שקיבל את אישור רשות השירותים הפיננסיים של ניו יורק, נועד לשמש כבסיס לתשלומים חוצי גבולות ולהגביר את הנזילות בפלטפורמת ה-XRP Ledger. השקת RLUSD לא רק חיזקה את מעמד ריפל בזירה הגלובלית, אלא גם תרמה לעלייה חדה בערך המטבע של החברה, ה-XRP, שהגיע לשיאים חדשים לאחר ההכרזה. 

אז אם לסכם במשפט, 2024 מסתיימת בניצחון אדיר לשוק הקריפטו: שווי כולל של 3.64 טריליון דולר, תזרים של 25.8 מיליארד דולר לתעודות סל במהלך השנה, ומעבר ברור מעידן של ספקנות לעידן של לגיטימציה. מה שהיה פעם נחלתם של חלוצים הפך כעת לעמוד תווך במערכת הפיננסית העולמית.

אימוץ חסר תקדים של שוק הקריפטו במיינסטרים הכלכלי

בשנת 2024, התנודתיות השנתית של ביטקוין ירדה לכ-80% בממוצע, ירידה של כ-46.7% בהשוואה לשנת 2021 (אז עמדה על כ-150%) ושל כ-20% בהשוואה לשנת 2023 (אז עמדה על כ-100%). שווי השוק הכולל של הקריפטו הגיע ל-3.64 טריליון דולר – יותר מפי שניים מהערך של תחילת השנה. מנהלי נכסים כמו BlackRock המליצו להקצות עד 2% מהפורטפוליו להשקעות בביטקוין, והקריאה הזו התקבלה בשוק בברכה, במיוחד בקרב משקיעים זהירים שחיפשו אפיקי גידור מול תנודתיות השווקים המסורתיים.

המגמה ברורה: הקריפטו כבר לא מתנהל בשוליים של הכלכלה הגלובלית. מדובר בתחום שמתפתח ומתגבש, כשהוא משנה את כללי המשחק בעזרת טכנולוגיות חדשניות, מסגרות רגולטוריות יציבות ואימוץ מוסדי נרחב. המסע של 2024 הראה לנו שהקריפטו הוא מנוע של שינוי כלכלי ופיננסי שימשיך לעצב את הדרך שבה אנחנו מתנהלים בעולם דיגיטלי. מי שמבין את הפוטנציאל הזה יודע שהעתיד כבר כאן – והשאלה היא איך לוקחים בו חלק. 

אנחנו ב-Bits of Gold מזמינים אתכם להצטרף ולעקוב אחרי התכנים שלנו, ללמוד לעומק על ההתפתחויות החשובות ולגלות את החדשנות שמביאה עמה מהפכת הקריפטו. 

כתבות נוספות העשויות לעניין אותך

פודקאסט

Bits&Bytes

סרטוני הדרכה

הפקדת קריפטו מבורסות זרות וארנקים פרטיים

איך לפתוח ארנק דיגיטלי? (Edge)

איך למכור קריפטו מארנק דיגיטלי?

חדשות, כתבות ועדכוני קריפטו בחינם אצלך במייל

להרשמה לניוזלטר שלנו

ניתן להסיר את הדיוור בכל עת​

להרשמה לניוזלטר שלנו